Gedicht - poëm·Gnosis·Nederlands - Dutch·Op zoek naar Gnosis·Theorie - explained·Verhalen - stories

Op zoek naar Compassie


Als kind heb je alles al in je wat je nodig hebt om te leren. Je hebt gaven en vermogens die je in je leven verder kunt ontwikkelen. Door stimulatie (inspiratie) en het opdoen van ervaringen leer je om je verder te ontwikkelen. Je doet alleen waar je van nature en op intuïtie een goed gevoel bij hebt. Ieder mens is anders en maakt andere gebeurtenissen mee en komt daardoor tot unieke eigen ontwikkelingen. Als je ergens weinig ervaring mee hebt ga je in de leer bij iemand die al ervaring heeft en die kennis en kunde graag met je deelt.

Je deelt je ervaringen met elkaar overal waar dat mogelijk is (bij je thuis of ergens in de openlucht). Er zijn verhalen en vertellingen waarin je leert hoe je kennis bereikt. Omdat je alleen gestimuleerd wordt en geen remmingen of angsten aangeleerd krijgt ontwikkel je op den duur de benodigde vermogens en gaven zodat je een volwaardig en gewaardeerd mens wordt in een stimulerende en vredelievende samenleving.

 Binnen ieder van ons is een kleine stem.

Het is een geestelijke verbinding die niet kan worden gezien of worden aangeraakt.

Maar toch hebben wij een manier om onzichtbare dingen te verifiëren door een basisfunctie krachtiger en meer betrouwbaar dan ons bewustzijn via de vijf meest bekende zintuigen (ruiken, voelen, zien, proeven en horen).

Bewustzijn is een subjectieve reflectie op indrukken uit de buitenwereld (weten wat je ziet, hoort, ruikt, proeft of voelt en daarover kunnen vertellen) of op eigen mentale processen (weten van wat er in je omgaat en daarover kunnen vertellen).

Anders gezegd: bewustzijn is een toestand van de geest die gekenmerkt is door een besef van het eigen ik en de omgeving.

De 5 bekende zintuigen prikkelen het bewustzijn maar we hebben een extra manier om meer objectief  tot prikkeling te komen;

Wij kunnen worden geraakt door elkaars verhalen, klein of groot.

Wanneer wij worden geraakt, hebben wij toegang tot medeleven. Het medeleven is onze waarste aard en onze zuiverste verbinding met de Geest.

Door medeleven ben je ontwapenend en niet ontvankelijk voor belediging en agressie

 in welke vorm dan ook.

Dit is wat de Dalai Lama compassie noemt

Eigen vrije bewerking uit een boek van Mary Robinson Reynolds; Maak een verschil …met verbinding.

Verwar medeleven echter vooral niet met medelijden.

  • Medeleven is het herkennen van leed bij een ander en je daardoor vanuit liefde verbonden voelen waarbij je de ander tot steun kunt zijn vanuit die verbondenheid.
  • Medelijden is weliswaar het herkennen van leed bij de ander maar niet vanuit liefde  maar vanuit je eigen leed, waardoor je de ander zielig vind en mee gaat lijden. Daardoor ben je niet verbonden en kun je de ander niet tot steun zijn. Het komt niet vanuit Jezelf maar vanuit een door anderen aan jou opgelegde verwachting.

Medeleven is een oprechte keuze die je maakt vanuit de vrije wil. Oprechtheid komt voort uit inspiratie.

 

In het boek: Inspiratie van Dr. Wayne W. Dyer las ik de volgende tekst.

 Wanneer we alle stadia van ons leven bekijken, zien we dat we van de eerste tot de laatste ademtocht door omstandigheden worden gedwongen. En toch bezitten we nog altijd de grootste van alle vrijheden, het vermogen om ons innerlijke Zelf te ontwikkelen in harmonie met de morele orde van het Universum (het Al), zodat we ondanks alle tegenslagen gemoedsrust vinden.

Geschreven door: Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) dichter.

Het is gemakkelijk om dit te zeggen en te schrijven, maar het blijft altijd een taak waar je je iedere dag mee moet bezighouden. Elke ochtend roept naar ons:

 Doe wat je hoort te doen en heb vertrouwen in wat er moge gebeuren.

En ieder dag leer je bij van de lessen die je krijgt en de mensen die je ontmoet. Door zo te leven komt het steeds nadrukkelijker je eigen leven binnen en keert de rust langzaam maar zeker terug in je leven.

Deze tekst verwoord voor mij de rode draad die mijn leven zinvol maakt en mij inspireert om te zijn wie ik ben. Het verbaasd me ieder dag weer hoe waar deze tekst is en hoeveel sterkte en rust ik kan vinden doordat dit een wezenlijk onderdeel is geworden van mij Zelf.

Hieronder 2 korte filmpjes waarin de Dalai Lama uitlegt wat de betekenis is van Compassie.

17e-eeuwers, en vooral de 18e-eeuwers beschouwden de tijd waarin ze leefden als een verlichte tijd, een tijd waarin zij de duisternis en de onwetendheid van het verleden achter zich lieten.

De bekendste definitie van ‘Verlichting’ is die van de filosoof Immanuel Kant:

 Verlichting is het uittreden van de mens uit de onmondigheid die hij aan zichzelf te wijten heeft. Onmondigheid is het onvermogen zich van zijn verstand te bedienen zonder de leiding van de ander.

Deze onmondigheid is niet te wijten aan een gebrek aan verstand, maar eerder aan een gebrek aan moed en vastberadenheid en het blind blijven vasthouden aan overgeleverde waarden en datgene wat een ander zegt dat de waarheid is.

Door verlichting wordt je leven minder zwaar en komt er licht in de duisternis.

De zinspreuk van de Verlichting is dan ook ‘Sapere aude‘:

 Durf je van je eigen verstand te bedienen! Doe dat op basis van je eigen waarneming (horen, zien en ‘intuïtief’ voelen).

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s