Engels - English·Film Video historie·Foto dia-show·Nederlands - Dutch·Nieuwe tijdsgeest·Oude geloven·Oude volken - Anciënt·Theorie - explained·Verhalen - stories

Natuurvolken (quest to survive)


Zorgen voor jezelf en je omgeving (mensen dicht bij jou, in relatie mét de natuur). Dat is het geloof van vele volkeren over de gehele wereld.

Cherokee verteller
Mens overwint de wolf

Indianenstammen in Noord-Amerika, zoals de Cherokee, geloven ook in de innerlijke strijd tussen het goede en het kwade. Vaak vertellen stamoudsten spannende, leerzame verhalen aan hun kleinkinderen. Het verhaal van de wolven gaat over een oude Cherokee-krijger die zijn kleinzoon vertelt over een gevecht binnen in de mensen. Hij vertelt;

 Mijn zoon, de strijd gaat tussen twee ‘wolven’ binnen in ons zelf.
De ene wolf is vol boosheid, bezitterig, gierig, jaloers, arrogant, leugenachtig, agressief en heeft een groot ego.
Na een korte onderbreking vervolgt de oude wijze man:
De ander wolf is vol vreugde, liefdevol, vrijgevig, vriendelijk, gevoelig, eerlijk, vredelievend en compassioneel “.
De kleinzoon denkt peinzend na en vraagt dan vertwijfeld aan zijn opa;
“ Maar welke wolf wint het gevecht?”.
De oude Cherokee-krijger glimlacht even naar zijn kleinzoon en antwoord dan rustig;
“ De wolf die wint is degene die jij voeding geeft.

De volken die in Amerika leven zijn 30.000 jaar geleden vanuit Azië de Beringstraat over getrokken. Vanuit Alaska hebben ze zich steeds verder verspreid over Noord- en Zuid-Amerika. Ze hebben van oudsher een animistisch geloof waarin dieren en natuurlijke objecten een ziel hebben, net als de mens. Dat geloof heeft zich gehandhaafd tot aan de verovering van het Amerikaanse continent, eerst na de ‘ontdekking’ door Columbus waarna de Spanjaarden Midden- en Zuid-Amerika veroverden, later door de Fransen, Nederlanders en vooral de Engelsen in Noord-Amerika. Zij hebben gezamenlijk de vele volkeren onderworpen, grotendeels uitgemoord (genocide) en de heersende cultuur totaal vernietigd.

Holocaust lijst

In Amerika waren er tot aan die tijd geen godsdiensten en de meeste stammen leefden in betrekkelijke vrede samen met elkaar. Die vrede werd vanaf 1600 langzaamaan wreed verstoort. De vreedzame volkeren werden gewapenderhand onderworpen waarna de Christelijke kerk ze ook nog hun geloof af nam. Pas in deze eeuw is er een ommekeer gaande en komen de afstammelingen van deze volken weer meer op voor hun rechten. Hun animistisch geloof zijn ze grotendeels trouw gebleven. De onderdrukkers beginnen hun macht te verliezen omdat de gewone bevolking geen sympathie meer heeft voor de heersende wereldorde en terug wil naar de waarden uit de goede oude tijd. De herinnering is levend gehouden.

Trektocht van de Paleo-Indianen van Siberïe via de Beringstraat naar Alaska (30.000vC)
Culturele verdeling oa Prairies
Taalfamilies van de oorspronkelijke bewoners van Amerika (Indianen)
Native American (oorspronkelijke) naties vóór de verovering van de Blanken
1830-1835 Cherokee Trail of Tears – gedwongen tocht naar reservaten met onderweg ruim 4000 doden
1911 Reservaten laatste Native Amerikaanse stammen

De Pueblo (Anasazi – voorouders) zijn een oorspronkelijk (native-indianen) volk in Noord-Amerika. Ze leefden van ruim 1600 vC – 1600 na C in het zuiden van Noord-Amerika. Nog altijd zijn er Pueblo-stammen maar hun cultuur is door een vernietigende onderdrukking zo goed als verdwenen. Doordat er de laatste jaren meer erkenning komt kunnen en mogen ze steeds meer terug grijpen op rechten en kennis van hun voorouders. De Pueblo-Anasazi hebben nog steeds een animistisch geloof waarin dieren en natuurlijke objecten een ziel hebben, net als de mens. Ook de andere oorspronkelijke volken, van Mexico tot Canada en van California tot New-York, krijgen steeds meer van hun rechten terug. Er is nog een lange weg te gaan voor respectvol eerherstel maar het begin is gemaakt. De queeste gaat verder.

In onderstaande diashow heb ik de rijkdom van de cultuur en een fragment van de lange geschiedenis van de Native Amerikanen met ongeveer 100 afbeeldingen in beeld gebracht. Met aandacht voor het Cherokee verhaal van de wolven maar vooral voor de hoogstaande, vredelievende cultuur van de ‘indianen’, die in mijn jeugd nog werden weggezet als wilde wrede beesten, waarvan het maar goed was dat ze door ‘ons’ waren verslagen en gecultiveerd. Hoe anders is de trieste werkelijkheid………Bekijk het met eigen ogen!

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

In onderstaande documantaire, vertelt door Kevin Costner, kun je de hoogte en dieptepunten van de cultuur van de Oorspronkelijke Amerikaanse Indianen goed be-leven. Titel: 500 Nations The Story of Native Americans, deel 1 + 2

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s