Afbeeldingen - images·Foto dia-show·Gnosis·Oude geloven·Theorie - explained

De Bhagavad-Gita


Een van de grote klassieke boeken uit India. Het is een zéér oud inspirerend leergedicht met een groot prestige. Het is onderdeel van de Mahabharata, een van de 2 grote Indische epen, met verhalen uit een tijd zéér ver voor onze jaartelling. Het epos beschrijft de oorlog tussen de 2 geslachten die afstammen van de Indische stamvader Bharata (zoals de Bijbelse Abraham). Beide stammen hebben een religieus conflict over de vraag of de mens in deze wereld móet handelen of zich hiervan moet onthouden.

De een gelooft in de onpersoonlijke God Brahman, die boven elke menselijke voorstelling verheven is. De individuele ziel (Atman) was ooit een deel van Brahman, maar de illusie (Maya) die deze wereld vorm geeft, belemmert de mens om deze ziel met Brahman te herenigen. Hierom kiest de mens voor  ascese (onthouding) waarbij men zich onthoud van handelend optreden en de hereniging met Brahman  slechts na de dood kan plaatsvinden door hier een Godsvruchtig leven te leiden.

De ander gelooft in de persoonlijke God Krishna (Krsna), die de mens persoonlijk oproept om, door te handelen, tot een liefdesrelatie (Bhakti) met hem te komen. Daardoor roept hij de mens op om door de illusie van deze wereld heen te kijken en zich, als een innerlijke vorm van ascese, te zuiveren van alle persoonlijke verlangens en gevoelens en zich uitsluitend op kompassionele liefde te richten. Hierbij krijgt de mens hulp van Krishna, die de wereld geschapen heeft en deze onderhoud zodat de mens kansen krijgt om lerend zijn weg te gaan. Om deze weg te kunnen gaan moet de mens handelen.

Oud Indisch spreekwoord

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bhagavad-Gita betekent: Het lied van de verheven (persoonlijke) God

De tekst in het boek begint met een mededeling:

Deze kennis is de bekroning van alle onderricht, het geheimste van alle geheimen. Het is de zuiverste kennis en omdat ze door de realisatie rechtstreeks inzicht geeft in het Zelf (weten), is ze de vervolmaking van Geloof (Gnosis). Ze is onvergankelijk en wordt met vreugde toegepast.

 

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

 

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s