Gnosis·Nederlands - Dutch·Nieuwe tijdsgeest·Op zoek naar Gnosis·Oude geloven·Theorie - explained

Op zoek naar licht in duistere tijden (quest for light in the darkness)


De gnostiek is een geloof dat voor onze jaartelling over de gehele wereld als natuurlijk werd ervaren. Iedereen leefde volgens dit geloof en de Aarde was harmonieus en in vrede. Geloven hadden geen naam maar ieder mens kon er zichzelf (letterlijk en figuurlijk) in vinden.

Vandaag de dag (2011) hebben we een wereld vol tegenstellingen waarin religies (godsdiensten) de voornaamste oorzaak zijn. Het Christendom creëerde bijna 2000 jaar geleden een wereld waarin 1 godsdienst de enige ware godsdienst was en andere godsdiensten (de oude geloven en afgeleiden hiervan) bestempeld werden als heidens en waarvan de volgers ongelovigen werden genoemd. Omdat de volgers van deze oude geloven ernstig vervolgd en bedreigd werden (oa door de inquisitie en het uitspreken van de banvloek) werden mensen (complete volken) gedwongen om hun geloof godsdienstig te maken en een naam te geven. De volken die dat niet deden, denk aan de indianen in Noord- en Zuid-Amerika, werden hevig onderdrukt en deels uitgeroeid. Daardoor ontstonden er vele godsdienstige stromingen, die zich allemaal moesten richten op het Christendom en (om aan hevige onderdrukking te ontkomen) minimaal een deel van de gebruiken moesten overnemen. Daardoor ontstonden ook tussen deze ‘nieuwe’ godsdiensten tegenstellingen met alle gevolgen (oorlogen) van dien. Zelfs binnen het Christendom ontstonden meningsverschillen met afscheidingsoorlogen en eeuwenlange conflicten tot gevolg. De volken uit de tijd voor het ontstaan van het Chrsistendom hadden nooit godsdienstige conflicten, eenvoudig weg omdat er geen meningsverschillen waren.

Nu er weer meer vrijheid van informatie is gekomen, is het mogelijk om die oude geloven opnieuw te bestuderen als leek. Tot in de vorige eeuw konden alleen monniken en priesters dat doen en moest je maar aannemen dat wat zij vertelden de waarheid was. Nu kunnen mensen die op de hoogte zijn gebleven van deze oude geloven in betrekkelijke vrijheid hun kennis delen met iedereen over de hele wereld en mag jezelf opzoek gaan naar je eigen waarheid.

Een van mijn ont-dekkingen is dat al onze hedendaagse godsdiensten afstammen van die oer-oude (Animistische) geloven. Nog verbazingwekkender is, dat wat ik gnostiek of gnosisme noem, vrijwel identiek is aan die oude versies van de oer-geloven. (Het Hindoeïsme, Boeddhisme, Taoïsme,  Islam (Soefisme), Jodendom, oorspronkelijke Amerikaans Indiaanse geloven, oorspronkelijke Germaanse en Keltische geloven, en het nog bestaande Zoroastrisme).

In dit blog kun je via de termen – ‘oude volken’ en ‘oude geloven’ – de voorbeelden die ik gevonden heb zelf lezen en bekijken (fotodiashows) en verder op zoek gaan naar je eigen waarheid. Ik doe deze zoektocht met veel plezier en verwonder me over al het moois (cultureel en tekstueel) dat die oude geloven de mensheid tot nu toe hebben gebracht. In het heden zet het mensen aan tot compassie en vrede. Het geeft mij, hier en nu, een mooi  helder licht in deze duistere tijden.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s