Gnosis

Verwarrende vrijheid


Het leven overkomt je niet zomaar.

Zoals je nu op dit moment bent en doet bepaald wat er met je gebeurd, niet dat wat je was of deed in het verleden of dat wat je ven plan bent om te gaan doen.

Dat we meer of hoger zijn dan alle andere dieren is een illusie die we zelf geschapen hebben.

De biologische zin van het leven is de soort, zeg maar de familielijn, in stand houden.

Al het andere (zoals samenleving, verschil in culturen, overheid, economie, religie, carrière, monogamie)  is een creatieve, maatschappelijk geaccepteerde Illusie die we op de gezapige realiteit plakken om enig grip te krijgen op ons leven. Om er zo drukdoende een diepere betekenis aan te geven. Alsóf we een vrije keuze hebben.

Ons melkwegstelsel bestaat uit 400.000 planeten (sterren). Het Heelal bestaat uit ontelbare melkwegstelsels, die ontstaan  en verdwijnen. Het aantal sterren is daarom verbijsterend groot. De mensheid stelt fysiek hierin helemaal niets voor.

Het enige dat onze nietigheid ontstijgt is ons voorstellingsvermogen, dat ons onwezenlijk groot kan maken.

De enige zinvolle vraag is dan nog:

Is ons hoofd zo groot dat het complete Heelal hierin past of is het Heelal zo klein dat het in onze hoofd past?

Daar ontstaat de echte vrije keuze. Dat we hier met elkaar over communiceren is vrijheid. Iedereen mag in vrijheid eigen theorieën vertellen. De onderlinge meningsverschillen, een onderlinge verwarring, is de prijs die we voor deze vrijheid betalen.

Die verwarring moet je niet in hokjes gaan stoppen. Dan verdwijnt de vrijheid weer net zo snel als dat we die herwonnen hebben.

Helaas is er een groep mensen die probeert deze vrijheid in te perken, soms met enorm veel succes. Veel mensen laten zich deze enige echte vrijheid afnemen en vertrouwen erop dat de ander de waarheid voor hen spreekt en de juiste keuzes voor hen maakt. Zij raken dan ook nooit meer in de war want ze kennen ‘de enige waarheid’, de waarheid die hen vertelt of nog erger opgelegd wordt.

Wie niet hierin mee gaat raakt maakt de keuzes in het leven zelf. Zonder ‘de enige waarheid’ te kennen raakt deze vrije mens regelmatig verward in de vele keuzemogelijkheden. Keuzemogelijkheden die de mens meer maken dan een biologische voortplantingsmachine met maar een waarheid. Keuzemogelijkheden die persoonlijke creativiteit hieraan toevoegt, de mogelijkheid o iets te doen wat een ander niet eerder heeft gedaan. De reikwijdte van deze creativiteit behoor tot het persoonlijk domein, nooit met de intentie om anderen hiermee te beïnvloeden. Als een ander jouw keuze volgt dan is dat uit eigen vrije keuze. Zonder dat daar enige prijs voor betaald wordt.

Verwarring is de enige prijs die we betalen voor vrijheid.

Het leven is zo zinvol als dat je er zelf van maakt.

De belangrijkste dingen in je leven zijn het moeilijkste te zeggen, het gemakkelijkste te doen. Zeg ze! Doe ze ;))

Accepteer de bijhorende verwarring, het is de prijs van vrijheid.

MarioK donderdag 25 juni 2015 13:33ufreedom to refuseJe eigen weg gaan

MarioK 2016 02 19

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s